We've updated our Terms of Use. You can review the changes here.

I.

by Širom

/
 • Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  Purchasable with gift card

    €5 EUR  or more

   

 • Compact Disc (CD) + Digital Album

  Comes in a beautifly designed gatefold card case, with artwork by painter Marko Jakše.

  Includes unlimited streaming of I. via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  ships out within 3 days

    €10 EUR or more 

   

1.
2.
3.
Trilogija 17:44
4.
5.

about

I. je debitantska plošča prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom, ki jo sestavljajo Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren, sicer člani zasedb, kot sta Najoua in ŠKM banda. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med široko polje ljudskih zvenov in sodobne akustično rockerske meditacije. Kar naposled slišimo, je prizemljen, vendar še vedno mističen minimalizem. Glasba Širom je kontemplativna, po nuji in potrebi tudi ostra glasba bolj bendovske kot komorne, bolj ulične kot urbane nravi.

Večinoma instrumentalna glasba se skozi miniaturne preplete folkovskih, klasičnih in improvizatorskih elementov poveže v samosvojo in zelo ganljivo izkušnjo. Že sami gradniki zvočne podobe so izjemno zanimivi, glasbeniki namreč uporabljajo širok izbor instrumentov, izvirajočih z vseh koncev sveta, od bendža, ukulel, balafona in prav tako nekaterih doma narejenih glasbil in zvoncev. Neverjetno, kako bogat zvočni svet nam predočijo; koliko nians zvoka, kako hitro pronica v ušesa, koliko reže v podzavest.

Vzorčenje in ovijanje nežnih glasbenih pastelov zahteva zbrano poslušanje, saj se zdi, da lahko krhko konstrukcijo odpihne v vsakem trenutku. Lična in dovršena izdaja razkriva nedoumljivo lepoto dihotomij, po eni strani je zelo dovršena, a nikoli dokončana, nevsiljiva, a hkrati načelna, improvizirana in kolektivna, radovedna in obenem trudna ter nemirna in poduhovljena. Glasba, ki se sliši kot samozdravljenje, a hkrati zdravi poslušalca. Širom so pripravili izdajo, ki razkriva osebno ter odkriva nove svetove in je upravičeno osvetljen biser slovenske glasbene krajine, kljub ali pa ravno zaradi vseh zgrešenih poizkusov opredeljevanja »slovenskosti«.

credits

released January 12, 2016

I. je bil posnet, zmiksan in masteriziran v studiu Iztoka Zupana (Klopotec) v Posavcu. Produkcijsko taktirko ter miks in mastering je prevzel Iztok Zupan. Slika na naslovnici je delo slikarja Marka Jakšeta, fotografirala jo je Nada Žgank, za oblikovanje albuma pa je poskrbela Eva Kosel.

ZARS CD 060

license

all rights reserved

tags

about

ZARŠ Ljubljana, Slovenia

ZARŠ Records is an independent record label run by Radio Študent.

contact / help

Contact ZARŠ

Streaming and
Download help

Redeem code

Report this album or account

If you like I., you may also like: